10 Haziran 2018 Pazar

Yaşayan Türk Düşünürleri: Erdoğan Aslıyüce

erdoğan aslıyüce ile ilgili görsel sonucu


ERDOĞAN ASLIYÜCE:

Kırıkkale ili, Delice ilçesi, Büyükyağlı kasabasında 1946 yılında doğdu. Babası Ümmetoğulları'ndan Mehmet, annesi Pırıklı köyü eşrafından Hasan Aykanat'ın kızı Nuriye Hanımdır. İlk okula köyünde başladı. Kırıkkale Atatürk İlkokulunu bitirdi. Ortaokulu Kırıkkale'de tamamladı. Liseyi Konya Karatay Lisesi'nde dışarıdan bitirdi. Çalışma hayatına 1970'de MKE- Silah ve Tüfek Fabrikası'nda Kırıkkale'de başladı. Kırıkkale, Seydişehir, Bursa ve Konya'dan sonra 1982'de İstanbul Türk-Metal Sendikası kurucu başkanı oldu. 1996 yılında Türk-Metal Sendikası'nın İstanbul Şube Başkanlığı'nı bırakana kadar aktif sendikacı olarak tanındı.
1972 yılında gönüldaşlarıyla Kırıkkale'de Dur Yolcu Gazetesi'ni, 1980'de de Konya' da arkadaşlarıyla Konevi Dergisi'ni çıkardı. 1987'de İstanbul'da çıkardığı aylık İstanbul Metal İşçileri Dergisi'ni 54 sayı devam ettirdi.
1 Mart 1993'te İstanbul 'da Hoca Ahmed Yesevi Vakfı'nı kurdu. Küçükayasofya semtindeki Hüseyinağa Medresesi'nin Bakanlar Kurulu kararınca vakfa tahsisini sağladıktan sonra burayı restore edip Hoca Ahmed Yesevi Vakfı Kültür Merkezi yaptı.1994'te Yesevi Yayıncılık şirketini kurdu. Ocak 1994 tarihinden itibaren aylık Sevgi Dergisi Yesevi'yi yayınlamaktadır. Dergi, halen yayınına aralıksız devam etmektedir.Yine 1994'te Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi BİR'i yayın hayatına kazandırdı. Türkiye'nin çoğu ilini köy köy gezdi. Yurt dışında Japonya, Çekoslavakya, İngiltere, Kanada, ABD, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Yugoslavya (Sancak), Romanya, Tuva, Hakasya, Altay Ülkesi, Tataristan, Başkurtistan, Altay Cumhuriyeti, Hollanda, Almanya, İsviçre, Tayland, Sudan, Taiwan (eski milliyetçi Çin), Hongkong, Kırgızistan, Özbekistan, İsrail, Arnavutluk, Moldovya, Gagavuz Yeri, Pridnestrovya, Singapur, Suriye, Yakutistan ve Bosna Hersek'i gezdi. Bu ülkelerde görüp yaşadıklarından 28 kitap yazdı. Gezilerinde, klasik seyyahlar gibi sadece gördüklerini değil, o yerin tarihini, sosyal yapısını, siyasî analizini ve tam bir gerçeklikle güzellikleri ve çirkinliklerini aktardı. Bu tarzıyla kendine has bir gezgin tipini oluşturdu.

Kitapları

Roportaj/Söyleşileri: 

http://www.kocaeliaydinlarocagi.org.tr/Yazi.aspx?ID=8738


https://www.murekkephaber.com/erdogan-asliyuce-ahmet-yeseviyi-anlatiyor/2449/

https://www.murekkephaber.com/murekkep-soylesilerde-bu-hafta-erdogan-asliyuce-2/2481/

Konferansları:















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder