15 Eylül 2018 Cumartesi

TİM İhracat Endeksi

Ali Saydam, Heyecan şart
Amaç ülkemizde gerekli ve yeterli koşulları yerine getiren ihracatçı firmaların halka açılmalarını teşvik etmek. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bu konuda son derece etkili ve somut adım atmış.
Her yıl açıklanan İlk 1000 İhracatçı listesinde yer alan, halka açık ve ihracat yapan şirketlerin verileriyle oluşan TİM İhracat Endeksi, Borsa İstanbul’un İstinye merkezinde gerçekleştirilen gong töreni ile devreye girmiş.
TİM Başkanı İsmail Gülle’ye göre amaç, İhracatçı firmaların Borsa’daki başarı performansını sektöre göstermek… Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya da lansmanda şöyle demiş: “İhracat yapabilmek, global üretim sürecinin içinde yer alabilmek başlı başına bir donanım istiyor. Endeksin performansı da bunu yansıtıyor”.
Endekse girebilecek şirketlerin fiili dolaşımdaki paylarının, piyasa değerinin son 3 aylık ortalaması 50 milyon TL üzerinde olması gerekiyor. Yeni halka arz edilmiş şirketler de bu giriş şartlarını sağlıyorlarsa, endekse alınacaklarmış.
Bu şartları sağlayan 55 ihracatçı firma tespit edilebilmiş… Bu konuda biraz gecikildiğini kabul eden Gülle şöyle demiş: “Endeksimizi 2013 yılında hayata geçirmiş olsaydık, BIST100, BIST Sınai, BistMal gibi endeksleri geride bırakan, yüzde 160 getirisi olan bir endeks olacaktı. TİM İhracat Endeksi, tam da bu yüzden çok büyük bir önem arz ediyor”.
Çetinkaya’ya göre bu tür girişimlerde hedef şu: “Hep iyi şirketler Borsa’ya gelsin, onlar için geniş kitlelerden sermaye toplansın, borçsuz büyüsünler ve büyümelerinden geniş kitleler pay alsın!”
Endeksin fiyat ve getiri versiyonları, TL, ABD doları ve euro bazında olmak üzere 1 Şubat 2013 tarihinden itibaren kapanış verileri ile hesaplanmış. 14 Eylül 2018 tarihinden itibaren ise TL fiyat versiyonu gün içinde 10 saniye aralıklarla, diğer versiyonları ise gün sonunda bir kez hesaplanarak yayımlanacakmış.
Olayın mimarlarından TİM Genel Sekreteri Dr. Bader Arslan’a sordum bu uygulamanın etkili olup olmayacağını… Arslan çok umutlu… Beklentisi hayli yüksek. “Halka açılma, ülkenin tüm mali gücünün devreye sokulması anlamına gelir” diyor ve devam ediyor: “İhracatçı firmaların hem kendilerini yenilemeleri hem de sermaye yapılarını güçlendirmeleri için bu endeks son derece etkili bir araç olacak”…
TİM Başkanı ile Genel Sekreteri’nin ve de Borsa İstanbul Genel Müdürü’nün heyecanlarının yarısı ihracatçılarımızda olsa, şu anki rakamları 10’la çarpmak işten bile değil…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder