21 Ekim 2018 Pazar

Türk Kahvesi, Alev Alatlı

https://www.yenisafak.com/hayat/turk-kahvesinin-ilk-konugu-alev-alatli-3403544


Türk Kahvesi'nin ilk konuğu Alev Alatlı oldu: Kendini sevmeyen bir toplum olduk

TVNET ekranlarında başlayan Türk Kahvesi programının ilk konuğu yazar Alev Alatlı oldu. Türkü sevmeyenin tarihçi olamayacağını söyleyen Alev Alatlı'ya programda türküleriyle TRT sanatçısı Ulaş Kurtuluş eşlik etti. Kendisini sevmeyen bir toplum haline geldiğimizi ifade eden Alev Alatlı, "Ne bu millet koştur koştur ABD’ye gidip çocuk doğuruluyor. Ne bu yahu? Trump’ın ABD’sine gidip çocuk mu doğurulur?" dedi.

 Haber Merkezi   21 Ekim 2018, 10:54  Son Güncelleme: 21 Ekim 2018, 13:48  Yeni Şafak

'Gökyüzüne bakmayı unuttuğumuz bir dönem var'

"Bizim gökyüzüne bakmayı unuttuğumuz bir döne var" diyen Alev Alatlı, köklerimizin önemini her fırsatta dile getirdi. Alatlı şöyle konuştu:

Kaybettiğimiz şeyler var. Bence bir dönemi var Türkiye’nin veya bu toplumun. Bizim gökyüzüne bakmayı unuttuğumuz bir dönem var. Bu saz, onun sesi, gökyüzü, toprak… Bunlar bir bütündür. Duygu bütününü sunar. Dini inançlarla karışır, mimariyle karışır.
Köklerimizden koptuğumuzda taklidin içine düşeriz.
Samimiyetten koptuğumuz zaman demek daha doğru belki de. Kökler ille değişmez diye bir şey yok. İnsan revize olur. Kendimiz olmaktan çıktığımız zamandan bahsediyorum. Oradan çıktığınız anda samimiyetsizlik başlıyor. Samimiyetsizlik Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi. Sürekli bir şey saklıyoruz birbirimizden. Realiteleri saklıyoruz.

Yabancılaşmayı tersine çevirmek için ne yapmalı?

İçtenlikle kim olduğumuzu birbirimize anlatmak ve anlamak. Kültürü biz önce Türklere satmalıyız. Önce Türklerin kendi kültürlerini benimsemeleri lazım. En son ne zaman hangi televizyonda Perihan Altındağ Sözeri sözü geçti. Bu daha ne kadar böyle gider?

Taklit hayat dediğimiz zaman sürekli ikinci sıraya mahkumsunuz. Hiçbir zaman tarihe geçen bir müzisyen olamazsınız, replika olursunuz. Açın televizyon kanalını bir tane adam gibi müzik programı yok, TRT hariç. Programları doğru düzgün yapmıyorlar. Kötü yapıyorlar. 1 milyon ödül koyun bakalım kaç tane saz kalan çocuk geliyor. Bakın ‘O ses Türkiye’ tıklım tıklım. Birçok güzel sesli çocuk geliyor. Marifet iltifata tabidir.Kültür dediğiniz şey saldım çayıra Mevlam kayıra bir şey değildir.

Kendisini sevmeyen bir toplum haline gelmek meselesi bu. Ne bu millet koştur koştur ABD’ye gidip çocuk doğuruyor. Trump’ın ABD’sine gidip çocuk mu doğurulur?

Türklerin kendi kültürlerinin ihtişamına aymaları lazım. Bu iki türlü olur; kendi hazinelerinizi derler toplarsınız. Siz olmadan ben olmam sen olacaksın ki ben olayım. Biz biziz ya, onlar da onları ya onları tanıyıp, onların eksikliklerinin üstüne gidip tanımak lazım.

'Türkü bilmeyen adamdan tarihçi olmaz'

Türküleri çok seven Alev Alatlı, sırf türkülerden oluşan bir roman yazmak istediğini anlattı. Programa Alev Alatlı'nın sevdiği türküleri çalan TRT sanatçısı Ulaş Kurtuluş da eşlik etti. "Türkü bilmeyen adamdan tarihçi olmaz" diyen Alatlı şöyle konuştu:

"Kendimi en acılı hissettiğim zamanlarda ben hep türkü ile adam olurum. Bu topraklar üzerindeki Türklerin ayak sesi gibi geliyor bana elini vurunca.

'Türkü bilmeyen adamdan tarihçi olmaz' diye kestirip atsam ne dersin? Çünkü esas hikayeyi o anlatıyor. Tehdit de var 'ben ölürsem dünya sana kalır mı?' Şöyle bir düşüncem vardır ömrüm vefa eder mi bilmem ama, türküleri yan yana getirerek bir roman yazabilirim. Sadece türkülerden. İnsanoğlunun hissettiği her şey türküdedir."

'Türk Halk Müziği telafi edecek'

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu'nda yer alan Alev Alatlı, okullarda yerli müziğin desteklenmediğini söyledi. "Çocuklar neden flüt çalıyor okulda" diyen Alatlı Türk Halk Müziği'nin bu eksikliği telafi edeceğini belirterek şöyle devam etti:

"Rahat bırakmak lazım desteklenecek şeyler her zaman vardır. Çocuklara neden flüt çaldırılıyor ilkokulda. Neden birisi de kalkıp ‘ne oluyor’ demez. Bu kadar müzik dersi veriliyor bir makam bilen çıkmaz. 'Niye?' Bunlar bir ayak sesidir. Anadolu'da eğreti oturuyoruz. Birçok dezavantajımız var resim eksikliği gibi, resim yapamamak gibi. Bence Türk Halk Müziği telafi edecektir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder