4 Haziran 2018 Pazartesi

Fikirler

İlham ve icad 

Günlük hayatımızda gelişi güzel kullandığımız, “içime doğdu”, “gönlüme düştü” ve “aklıma geldi” sözleri aslında oldukça önemlidir. Aklımıza nereden geldi, nasıl geldi, gönderen neresidir? 

İcad sahasında her dâhinin kendine has bir yolu ve usulü vardır. Büyük adamların, dâhilerin keşiflerini, çok kere ani olarak zihinde zuhur eden fikirlere borçlu olduklarını biliyoruz. Kaide teşkil etmemekler beraber, dahiyane fikirlerin beklenmedik anlarda zuhur ettikleri tespit edilmiştir, birdenbire zihinde meydana gelirler. 

Meşhur İngiliz romancısı Sir Walter Scott “Fikirler uyku esnasında gelir. Bu gece ilhamdan mahrum isem, ehemmiyeti yok! Yarın uyanınca muhakkak olacaktır” derdi. 

Büyüklerimizden Mümin Vatansever, Aydın Menderes’e “Beyefendi siyaset nedir?” diye sorar. O da, “Cenab-ı Hak, dünyada bir şeyi yapmayı murad ettiğinde, ilham gökyüzünden geldiği için, bakar dünyada kimin anteni kalkık ise, işte o “ol” emri, o adamın antenine iner” diye cevap verir. 

Abdülkadir Geylani’ye göre de “Allah bir husus için seni dilemişse, seni ona hazırlar. Göğsünü açar, oraya hikmet doldurur.” 

Wirelessi açık, anteni kalkık ve bir hayat disiplinine sahip olanların aradıkları,  akıllarına gelir. 
Diğer yandan mesele, bir konuda fikir sahibi olmak değil, onu kullanıp meyvelerini toplamaktır. Eyleme geçmeyen her fikir, toprağın altında, ekonomiye kazandırılmayı bekleyen altın gibidir. 

Sizin en iyiniz, sözün en güzelini söyleyen değil, en küçük işi en iyi şekilde yapandır.

http://www.gunes.com/yazarlar/omer-ozkaya/aklima-geldi-170000

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder