6 Ocak 2019 Pazar

‘Güç, para ve politika Doğu’ya kayıyor. Yeni politik gerçek bu’...

İki resimden bahsetmek istiyorum size...
Anımsanacaktır, ABD Suriye’den çekilme kararını duyurduğunda en sert reaksiyonlandan biri İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan gelmişti. Diplomaside sessizliğiyle bilinen bir ülkenin, “ABD Başkanı Donald Trump’ın DAEŞ yenildi açıklamasına şiddetle karşı çıkıyoruz” ifadesi “çığlık” sayılır. ‘Çekilemezsiniz’ demektir...İşte o bakanlığın bakanı, ayın 30’unda ülkenin önemli gazetelerinden The Daily Telegraph’a uzun bir röportaj verdi...
Başlığı şuydu; ‘İngiltere, Brexit sonrası gerçek küresel oyuncu olabilir’. Nasılını anlatıyordu ve dayanakları İngiltere’nin küresel ve müstakbel askeri üslerine atıf yapıyordu. İngiltere hem Akdeniz havzasında hem de Ortadoğu’da yeni ve ‘uygun’ üsler arıyor, hali hazırdakileri büyütüyor, yeniliyor ama burada anlatılan, AB sonrası İngiltere’nin dünya sahnesinde boyunu göstermek arzusuydu... (“Britain to become ‘true global player’ post-Brexit with military bases in South East Asia and Caribbean, says Defence Secretary”, 30/12.)
Bakanın sözleri elbette önemli. Ama benim ilgimi resim çekti. (İlişikte.) İlk bakışta karedeki ögeler bir bakan ofisinde normal sayılabilir. Bayrak, özellikle küre, Churchill.

Ama aynı gün yayınlanan bir başka şöhretli İngiliz gazetesi The Times’da da bir resim vardı ve “eski küre”sel mesajları ortaktı. İngiliz kabinesinin çekirdeğinde yeralan bakanlardan bir diğeri, Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox’un açıklamalarına yer veriyordu. O da Brexit sonrasına atıf yapıyor, dahası Savunma Bakanı’nın “üs bölgelerini”, gösteren dünyaya “elim üzerinde” yapıyordu.

Aynı günün gazetelerinde aynı bayraklı-eski küreli fotoğraflarıyla yapılan açıklamalar ve zamanlamaları sırada dışişleri bakanı olduğunu gösteriyor...
Ne demişti MI6’in Başkanı daha bir ay önce: ‘Güç, para ve politika Doğu’ya kayıyor. Yeni politik gerçek bu’...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder