5 Haziran 2020 Cuma

Konuşmalar: Türkiye kavramı


Sevgili dostum, iyi günler, iyi pazarlar.

Bugün 23 haziran 2019, İstanbul da sıcak bir Pazar günü. Bugün konuşacağımız konu, Türkiye kavramı. Tabii ki bunu Çin’le karşılaştırmalı olarak konuşacağız.

Çin’e baktığımızda dünyanın bir süper gücü, Amerika’nın tek belalısı olarak karşımıza çıkıyor. Çin de bizim gibi çok sayıda hanedanları ve kurdukları devlet olmuş, fakat Çinliler hiçbir zaman şu kadar devlet kurduk, şu kadar hanedan bizi yönetti, demiyorlar. Bir tek şey söylüyorlar “Çin”. Dünya da Çin markasını sürekli zihinlere yerleştiriyorlar. Süper ekonomik güç haline bu sayede geldiler. 1978 den bu yana 50 yıldır bu konuda bilinçli bir plan uyguluyorlar.

Bizlere dönüp baktığımız zaman dediğimiz 16 tane devlet kurduk, Osmanlılar, Selçuklular, Gazneliler, Karahanlılar, Göktürkler, Hunlar, Uygurlar, devletler, hanedanlar bu bir karmaşa. Neden biz, bunun içerisinden sadece Türkiye kavramıyla çıkmıyoruz? Türkiye’den kastettiğim, Türkiye devleti 3 kıtada birden kuruldu. Osmanlıların adı Avrupai Türkiye idi, Avrupa da kurulan ve İngiliz haritalarına baktığınız zaman hep Avrupa kısmına Turkey yazarlar, Anadolu kısmına küçük Asya “Asia Minor” diye yazarlar. 

Afrika'da Memlüklerin kurduğu “Devletül Türkiyye”, Anadolu’da kurulan nihai devletimiz ise Türkiye Cumhuriyeti “Türkiye”. Şimdi bizim küçük Asya, Avrupa, Afrika da kurduğumuz devletlerde hep Türkiye vurgusu var. Bizim için düşünülen hep şu olmuştur, bunlar  devlet  kuruyor sonra da yıkıyor. Öyle de olmuştur, bu devletler birbirlerini yıkmıştır. O zaman biz Türk Dünyası, Türkistan tarzı adlandırmaları ve hanedan isimlendirmelerini tarihte ki devlet yapılandırmalarını aşarak ve başka bir bakış açısıyla çıkarak, Atlas Okyanusu kıyısı Fas’tan başlayarak Pasifik kıyısına kadar Türk devletlerini, Türkiye kimliği altında buluşturmamız lazım. 

Bugün Çin 1,5 milyar nüfusa sahip ama Türkiye’de 1,5 milyar olan İslam Dünyasının lideridir. Türk toplulukları bunun içerisindedir. O zaman iki denk gücü biz karşı karşıya getirmiş olacağız. Bunun getirisi; nasıl ki bir ürünün arkasında Made in China yazıyor, bizim de yapmamız gereken bir Made in Turkey markalamasını yaygınlaştırarak, bu 3 kıtada ki bu aslında 4 kıtadır, Hindistan’ı da bir kıta olarak sayarsak çünkü 5 tane devlet var, o da bir alt kıtadır. Bu 4 kıtada ki ürünleri Türkiye markası adı altında birleştirerek büyük bir güç yaratmak, tek Türkiye algısını oluşturmak olacaktır.

Sözü çok fazla uzattık, bir şiirle tamamlayalım.

Kendirden basma, kenevirden fistan
Büyük Asya, Küçük Asya, Afrika, Avrasya
Boylar, toylar, soylar
Altaylılar, Çağataylar, Çuvaşlar, Kıpçaklar,
Kazanlar, Kumanlar, Farslar, Tacikler, Özbekler
Mısırda Memlükler Devlet üt Türkiyye
Avrupa da Osmanlılar Devleti Aliyye
Asya da Hunlar, Oğuzlar
Devlete devlet oldu, millet te millet oldu
Gök Türkiye

İyi pazarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder