16 Haziran 2019 Pazar

Baba, Erol Göka

  1. Babanın acısına pek dikkat edilmez. O da beceremez acısını anlatmayı, istemez de. Çocuklarına ekmek almak için ayırdığı son parasını cüzdanına yerleştirir gibi kimseler görmesin diye katladıkça katlar kalbinin en ücrasına sıkıştırmaya çalışır. Taş gibi acı kesilir, içine hıçkırır
  2. Baba, evlatlarına karşı her zaman borçlu konumundadır. Çocuğu her istediğinde onu yeterince iyi baba olmamakla itham edebilir. Babanın annemiz gibi "seni "9 ay karnımda taşıdım, emzirdim"’ gibi cümleler kurma şansı da yoktur.
  3. Baba; iş, çoluk çocuğun nafakası. Baba; gurbet, gidip de gelmeme ihtimali. Baba; maden, göçük tehlikesi. Baba; siperde beklemek, şehadet şerbeti... Baba olmak; seyircisiz, küçük, uzaktan gelmiş deplasman takımı rolüne rıza göstermek…
  4. Baba; içimizdeki tunç heykel, hayatla tutamak noktamız, kâh didişerek kâh güvenerek yapışmaya çalıştığımız… Hayat mücadelemizde önce mesuliyetini sınadığımız denek taşı, sonra mesuliyetimizin sınandığı onay makamı.
  5. Baba olmak, bilim dünyasında da mahzun, garip. Anne olmakla ilgili gerek akademik gerek popüler yayınlar, kütüphaneler dolusu yer tutarken, baba olmak hakkında çok cılız düşünce ve araştırmalar, daha yeni ortaya çıkmaya başlıyor.
  6. Çocuğun dünyasında tuttukları yer ve toplumsal değer açısından anne ve baba olmak, kıyas dahi kabul etmez. Anne olmak, geniş ve çok bağlı taraftar kitlesine sahip büyük bir takıma, baba olmak ise pek seyircisi olmayan, uzak deplasmandan gelmiş küçük bir ekibe benzetilebilir.

 Retweetledi
İnsanlık Hali’nde ''Baba''konuşuluyor...Baba... Ailenin direği, çocuğun rol modeli; her daim gücün, koruma ve güvenin kadim simgesi... Babalık rolü erkeğe ne tür özellikler ve değerler yükledi? Geçmişten bugüne baba figüründe nasıl değişiklikler yaşandı? 23'de bekliyoruz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder