4 Haziran 2019 Salı

Önce ‘Pençe’si gelir sonra yelesi görünür!..Nedret Ersanel


02 Haz 2019, Pazar

‘Diplomatik yarma harekâtı’, Samsun’dan kalkan zırhlıların Libya’ya boşaltılmasıyla başladı diyebiliriz. Eş zamanlı olarak Yunanistan ile askerî görüşmeler başladı. Irak Başbakanı ve Cumhurbaşkanı ile dikkat çekici seri ziyaretler gerçekleşti. Aynı sırada ABD, müttefiklerine, “Irak’ı terk edin” tebligatları yapıyordu. ‘Çekildiler’. İngiltere, sızlanarak Bağdat’ta azaldı ama Katar’a geçti! “Pençe” yırtmaya başladığında Irak Cumhurbaşkanı yine Ankara’daydı ve ülkesinde başlayan operasyon için Türkiye’ye başarılar diledi!..


Irak, ABD’nin (ve İsrail’in), İran’a yönelişinden son derece rahatsız ve burada siyasi/askeri tramplen olmak istemiyor. Amerika’nın ülkedeki varlığından da sıkılmış görünüyor.

Yine aynı gün Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin başına Naçirvan Barzani geldi, bu dahi Ankara’nın bilgisi dâhilinde gerçekleşti.

***

Pençe başladığında Türkiye Suriye’de bir yandan Rusya ve Şam rejiminin İdlib üzerinden gelen baskısı altındaydı ve diğer yandan ABD ile başta S-400 ve YPG olmak üzere bir seri konuda gerginlik yaşıyordu.

Dahası, bu iki süper güç Suriye’de sona gidilirken masada birbirlerine mümkün olan en geniş yeri ayırmak için zımni uzlaşı içinde görünüyorlardı.

***

İran, yeni Ortadoğu’nun ana paftası olacak “100 yılın planı”nın açıklanması yaklaşırken Körfez ve ABD’nin -nispeten İsrail’in de!- baskısı altında nefes almakta zorlanıyor. Bu yüzden Türkiye’nin yakınlığı onu rahatlatıyor. Öte yandan, yine Pençe’nin başladığı gün de dâhil, Pakistan liderliğiyle gerçekleştirdiği görüşmeler bu çizgiye eklenebilir.

Tahran ve İslamabad yakınlaşması önemli/stratejik bir adım ve Türkiye dâhildir. Bu da Afganistan’da ayakta durmakta zorlanan Amerika’yı iyice sendeletiyor. Hattı uzatmak mümkün ama sadece Hindistan ve Katar’ın da ait olduğunu söyleyip keselim.

***

Perşembe günü yayınlanan MGK bildirisinde Rusya’ya yapılan göndermeyi anımsayalım; “... İdlib’te sivil halka yönelik olarak Suriye rejimi tarafından gerçekleştirilen saldırılar İdlib Mutabakatı’na aykırıdır, Astana ruhunu zedeler...”

Soçi değil, Astana. Yani İran var içinde. Rusya’nın “ben itfaiye değilim” diyerek Amerika’ya yatmasına, İran’ı satmasına bir cevap anlıyoruz.

***

Ölçeği küçültüp haritayı büyütelim...

Tekrar tekrar Mavi Vatan’ı, Deniz Kurdu’nu, ardından gelen Kurtaran 2019’u (ki NATO tatbikatıdır) yazmıyoruz, ceptedir.

Ankara’nın yükselen ‘keskin nişancı konumu’nu anlamak için, Çin’e kadar uzanan Büyük Ortadoğu’da bu gelişmeler yaşanırken, terazinin diğer kefesinde, Avrupa’da ne olduğuna bakmak gerekiyor...

Avrupa, bir yandan ekonomik çöküntüler, bir yandan AB içinde eksilme ve çatlamalar, diğer yandan ABD, NATO, Rusya arasında ezilmeler, krizler arasında savrulurken yapıldı Avrupa Parlamentosu seçimleri...

Sonuç, yerleşik düzenin sarsılmasıydı. Yeşiller, aşırı sağcılar yükseldi ve ana partiler düştü. Kimi okumalar durumun bu kadar kötü olmadığını, tehlikeli yükselişin nispeten engellendiğini söylüyor. Oysa yine sevindiklerini söyledikleri son yılın en yüksek katılım oranı (yüzde 50!) olmasa Avrupa bitmişti. Bir sonraki seçimde bunun olmayacağını kimse söyleyemez. AP seçiminin ardından bir seri ülkede siyasi bozulmalar, iç seçimler gündeme gelmiş bulunuyor.

***

“Eğer Avrupa acilen uyanmazsa, sonu Sovyetler’in çöküşü gibi olacak. Avrupalı liderler şu an bir devrim yaşadığımızın ne yazık ki farkında değiller. AB çok yakında yok olabilir”!.. (29/05, V. Özer, Milliyet.)

AP seçiminin ardından bu cümleleri kuran kişi George Soros!

Buraya nasıl geldiğimizi hatırladık mı?

Hatırlatayım.. Ukrayna ile!

“ABD Başkanı Donald Trump’ın kişisel avukatı ve New York eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani, Ukrayna Devlet Başkanı’nı ziyareti sırasında, George Soros’u ABD’nin Ukrayna politikalarını baltalamakla suçladı. Demokratlar, finansörler ve Soros’un Trump karşıtı komplo kurduğunu söyledi”. (27/05, Kyiv Post.)

Kadifesi, yeşili, gezisi oydu!..

***

Tel Aviv!

Kushner-Bolton’un Yüzyılın Planı için adım adım ilerlerken Netanyahu sürpriz yaptı ve yeniden seçim yapılacağını duyurdu. Trump kızdı ama çare yok. Plan aksadı! Ülkede gösteriler var, başlarına fes giyen protestocular, “Türkiye olmayacağız” sloganları atıyor...

Kushner Ürdün’e gitti, Kral tarafından terslendi ve gönderildi. Bu sırada İran, Körfez ülkelerine “saldırmazlık anlaşması” önerdi ve Riyad liderliğinde Mekke’de yapılan Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı toplantılarına Katar da davet edildi! Çözülme var!..

İsrail’de Yüzyılın Planı’na karşı olanlar kim?

***

Kushner ertesi gün uçağa atladı ve Montrö’ye gitti. İsviçre’de Bilderberg toplantısı var! Kushner var, Microsoft ve Google ve PayPal’ın patronları var.. Huawei yok.

Ama Henry Kissinger var!

Kissinger-Kushner.. Plan’da aynı yerdeler mi?

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan önce Trump’la, ardından Putin’le görüştü. S-400’ler için komisyon kurulmasını Trump onayladı. Pentagon karşı çıktı!

İki süper güçten gelen açıklamalar dağınık. Düşünüyorlar.

Pençe öyledir.

Sızlatır.

Ve daha aslan ortada yok...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder