7 Haziran 2017 Çarşamba

Türkiye'nin 5D Stratejisi


Beş Deniz

1.     Karadeniz
2.     Akdeniz
3.     Kızıldeniz
4.     Basra
5.     Hazar

Bu denizlerde ise;

1.     Rusya
2.     Kıbrıs
3.     Somali
4.     Katar
5.     Azerbaycan

Stratejik müttefiklerimiz.

Karasal Stratejimiz ise Londra-Pekin arası İpek Yoludur. İY


Pasifik Asya’yı Avrupa’ya bağlayan üç ana koridora bakalım:
a) Kuzey Koridor: Bu koridor, Rusya üzerinden Trans Sibirya hattı boyunca Rus anakarasından geçiyor, Kazakistan ve Belarus üzerinden Avrupa’ya ulaşıyor. Rusya, Belarus ve Kazakistan ile gümrük birliği içinde ve bu hat, Rusya’nın Avrasya Birliği’nin temel aksı. 
b) Orta Koridor: Bu yol, Çin’den kuzeye çıkıyor ve Kazakistan üzerinden Türkmenistan, Hazar (feribot) Azerbaycan ve Türkiye’den geçerek Avrupa’ya varıyor. 
c) Güney Koridor: Bu yol da Kazakistan’dan başlıyor ve Türkmenistan-İran-Türkiye hattını kullanıyor. 
Bütün bu ticari koridorların yeni bir ticaret düzeni olarak işlemeye başlaması, yalnızca bu güzergâhlarda yapılacak olan demiryolları, karayolu ve deniz trafiği ağı, enerji iletişimiyle mümkün olmaz. Aynı zamanda bütün bu güzergâhlardaki ülkelerin de dışa açık bir ekonomiye geçmesi ve kendi kaderlerini kendilerinin belirleyeceği yeni demokratik bir siyasetle yeni ticaret düzeni kurulur. Çünkü bütün bu bölgelere ancak böyle barış gelir ve bu bölgelerdeki soğuk çatışma alanları ancak böyle sıcak çatışma alanlarına dönüşmeden barışçı çıkışı yakalar.
Türkiye tam da bunu yaptı bu süreçte... Bölgenin kendi kaynaklarını, kendi zenginliğini eline alacak, bölge ülkelerinin bu zenginliğin yegâne sahibi olacağı bir modeli geliştirdi ve bu modelin tüm bölgeye örnek olması için bir çaba da gösterdi. (Cemil Ertem)

İpek Yolu 2000 yıldır, Hunlardan başlayarak Türkler tarafından kontrol edilmektedir.

Rusya ve İngiltere ile taktik beraberliğimiz ABD'yi kilitlemiş durumda.

Türk Ordusu'nun 1998'den başlayarak doktrin değişimine giderek ABD'den bağımsızlaşması süreci devam etmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder