16 Aralık 2018 Pazar

Bilim ve İletişim, Dr. Nihal Özdemir

Teknofest’in farkı fuarlar gibi sadece belli bir kitle ile sınırlanmayıp tüm halkın davetli olmasındadır. Bir etkinliğin her kesimden insana açık olmasının yarattığı farkı hem organizasyon sırasında hem de etkileri ile sonrasında görmek mümkündür. 

Evrene yeni bir ilmi çerçeveden bakmanın kökleri atılırken ve bu anlayış yayılırken, özellikle İngiltere’de, halkın desteğinin sonuçlarının diğer Avrupa ülkelerinde rastlamadığımız özgün sonuçlarını görürüz. Dönemin (17. yüzyıl) kahvehaneleri, müzeleri, akademileri üniversitelerin görevini üstlenir hatta üniversitelere alternatif eğitimler sunarlar, halkın yeni bilim hakkında bilgilenmesine aracı olurlar. 

Halka açık, ücretsiz (ya da oldukça cüz’i fiyatlı), ayrıcalık gözetmeyen bu mekanlar dönemin en ünlü bilim insanları ile tanışma, bilgi alma ve kendi pratiklerini de onlara aktarma imkanları sunmuştur. Bugün bedava kek ve çay üzerinden eleştirilen ve boş insanların mekanı olacağı düşünülen millet kıraathaneleri ülkemiz adına önemli bir projedir. 

İngiltere’de kahvehanelerde sadece bir penny karşılığında kahve ve çikolata verilir. Amaç insanlara sadece ucuz kahve hizmeti sunmak değildir, herkesin çekinmeden gelebileceği, her kesimden insana açık, bilgi alışverişinin rahatça yapılabileceği mekanlar oluşturmaktır. Millet kıraathaneleri de bu amaca hizmet edebilirse ülkemiz adına çok verimli sonuçları olacaktır.


SÜRE 1:03:55 DEN SONRA DR. NİHAL ÖZDEMİR- MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ.. İNGİLTERE DE BİLİMİN GELİŞMESİ KONUSUNDA ÖNEMLİ BİLGİLER VERİYOR.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder