Ayasofya (İstanbul) ve Kutadgu Bilig (Horasan)'ın anlamları aynıdır; KUTSAL BİLGİ.
Büyük İskender’in MÖ 334 yılında Asya Seferi ile yöneldiği hat çok kültürlü bir hattır; İskender de o hattan Hindistana kadar gitmişti..
O hatta meridyen 0 (Ayasofya, İstanbul) ve sıfır (Harezmi, Horasan) vardır.
Ayasofyaile, tarihimizin ilk yazılı eserlerinde Kutadgu Bilig'in aynı anlamı taşıyor olmasındaki kültürün evrenselliği olgusu
İda’da Bilgi, İda’da Sevgi
Bilgi ile Sevgi, Sevgi ile Bilgi
Ayasofya, kutsal Bilgelik
kutsal Bilgi, Kutadgu Bilig
Yusuf Has Hacib
"İşte bu benim Ayasofya Vakfiyem, kim bu vakfiyemi değiştirirse, bir maddesini tebdil ederse onu iptal veya tedile koşarsa, fasit veya fasık bir teville veya herhangi bir dalavereyle Ayasofya Camisi’nin vakıf hükmünü yürürlükten kaldırmaya kastederlerse, aslını değiştirir, füruuna itiraz eder ve bunları yapanlara yol gösterirlerse ve hatta yardım ederlerse ve kanunsuz olarak onda tasarruf yapmaya kalkarlar, camilikten çıkarırlar ve sahte evrak düzenleyerek, mütevellilik hakkı gibi şeyler ister ya da onu kendi batıl defterlerine kaydederler veya yalandan kendi hesaplarına geçirirlerse ifade ediyorum ki huzurunuzda, en büyük haram işlemiş ve günahları kazanmış olurlar. Bu vakfiyeyi kim değiştirirse, Allah’ın, Peygamber’in, meleklerin, bütün yöneticilerin ve dahi bütün Müslümanların ebediyen laneti onun ve onların üzerine olsun, azapları hafiflemesin onların, haşr gününde yüzlerine bakılmasın. Kim bunları işittikten sonra hala bu değiştirme işine devam ederse, günahı onu değiştirene ait olacaktır. Allah’ın azabı onlaradır. Allah işitendir, bilendir. " (Fatih Sultan Mehmed, Ayasofya Vakfiyesinden)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder