16 Aralık 2016 Cuma

Türkiye’nin ilk milli ve yerli indeksi olan Sosyal Bilimler Atıf Dizini Programı (SOBIAD)


Türk doçentler milli indeks geliştirdi, ülkeler sıraya girdi


Kendi yaptıkları çalışmaları yayınlarda bulamayan iki doçent, SOBIAD adlı milli indeks geliştirerek, büyük bir başarıya imza attı.

  • ELAZIĞ (İHA)
Fırat Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Serdar Yavuz ve Doç. Dr. Özcan Bayrak büyük bir başarıya imza atarak Türkiye’nin ilk milli ve yerli indeksi olan Sosyal Bilimler Atıf Dizini Programını (SOBIAD) geliştirdi. Projeyi satın almak için Arap, Ukrayna ve ABD devletlerinden teklif geldiğini ifade eden Doç. Dr. Bayrak, "Bunu büyütüp dünyaya biz bilgiyi satabilmek konuma gelmek adına projemizi hiçbir şekilde tüm tekliflere kapıları kapatarak sahip çıktık" dedi.
 
  Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitim Bölümü Öğretim Görevlileri Doç. Dr. Serdar Yavuz ve Doç. Dr. Özcan Bayrak, doçentliklerine başvuru sürecinde kendi atıflarının yayınlarına ulaşamayınca Türkiye’de şuana kadar yapılmamış bir proje geliştirmek için harekete geçti. 4 yıl boyunca Türkiye’deki tüm dergi ve makaleleri tarayan öğretim görevlileri, bilgisayar mühendislerinden de yardım alarak Türkiye’nin ilk milli ve yerli indeksi olan SOBIAD’ı geliştirdi.
 
  Geliştirilen programa yüklenen 307 dergi, 79 bin makale ve 1 milyon 600 bin tane de atıf sayesinde, lisans, lisansüstü, doktora öğrencileri ve araştırma yapan öğretim üyeleri Türkiye’de sosyal bilimler alanında yayınlanmış metinleri tek tuşla bulabilecek.
 
  SOBIAD’ı sosyal bilim alanında çalışma yapan bilim insanlarının atıflarına ulaşabilmeleri için hazırladıklarını belirten Doç. Dr. Serdar Yavuz, atıfların bilim insanlarının akademik dünyadaki etki değerini ortaya koyan en önemli faktör olduğunu söyledi.
 
  "OBIAD uluslararası bir indeks olma yolunda ilerlemektedir"
 
   Sosyal bilimcilerin, atıfları ulusal dergilerde bulmalarının çok mümkün olmadığını aktaran Doç. Dr. Yavuz, "El yordamı ile bulabiliyorlardı. Ancak bu sistem sayesinde sosyal bilimciler çok rahat bir şekilde atıflarına ulaşabilmektedir. Programın bir diğer özelliği, Türkiye’de soysal bilimler alanında ulusal ve milli yerli atıf dizimi yoktu. Halbuki dünyada bilgiye sahip olan ve hükmeden bütün ülkelerin ciddi oranda indeksleri var. British Education, Australian Index, Scopus ve Thomsun Reuters var. Bunlar ülkelerin bilgiye hükmetme anlamında kullandıkları indekslerdir. Bunlara çok büyük miktarda ülkemiz para ödemekteydi. SOBIAD vasıtasıyla bunu biz önlemek ve sosyal bilimler alanında milli, ulusal bir indeks yapıp uluslararası arenada Türkiye’nin bir indeksinin olmasını istedik. 2023 vizyonu çerçevesinde SOBIAD uluslararası bir indeks olma yolunda ilerlemektedir" dedi.
 
  "Kütüphaneler milyon dolarla ödemekteydi"
 
  Türkiye’deki üniversite kütüphanelerinin indekslere çok yüksek miktarda ücret ödediğini vurgulayan Doç. Dr. Yavuz, "Bu bizim yazdığımız makaleleri yurt dışındaki dergilerde indeksledikten sonra yine bizim onlara ulaşmak için ödediğimiz ücretlerdir. Her üniversite kütüphanesi bunlara milyonlarca dolar para ödemektedir. Biz sosyal bilimler alanında bunu önlemek adına bu projeyi gerçekleştirdik. Amacımız başlangıçta ulusal dergileri taramaktı. Fakat uluslararası dergilerin müracaatı neticesinde SOBIAD şuan uluslararası anlamda bir indeks konumuna ulaşmak üzeredir" diye konuştu.
 
  "Uluslararası düzeyde proje oluşturmanın önemli bir adımını attık"
 
  Doçentlik sürecinde kendi atıflarını bulamayınca SOBIAD projesine başladıklarını ifade eden Doç. Dr. Özcan Bayrak ise, "SOBIAD projesine ilk olarak 4 yıl önce Doç. Dr. Serdar Yavuz hocamla kendi doçentliğimize başvurma sürecinde kendi atıflarımızı bulamadığımız için bunun bir ihtiyaç olduğuna kanaat getirdik. Yaklaşık 4 yıl önce bu projeye başladık. İlk olarak kendi dergilerimizde 5 sayfalık bir el ile yaptığımız bu projeyi daha sonra bilgisayar mühendislerinden yardım alarak yaklaşık Türkiye’deki 307 dergiye uygulamış olduk. Şuan dergi sistemimizde 307 dergi, 79 bin makale ve 1 milyon 600 bin tane de atıf bulunmaktadır. Yurt dışından dergilerde bize başvurularını yapmış bulunmaktadır. Biz yurt içini tamamladıktan sonra yurt dışından gelen bu başvuruları alarak uluslararası düzeyde büyük bir proje oluşturmanın önemli bir adımını şuan gerçekleştirmiş durumdayız" ifadelerini kaydetti.
 
  "Dünyadan proje için teklifler geliyor"
 
  Diğer ülkelerin bu tür akademik iletişimlerde verilerinin kontrol edilip pazarlanması konusunda çok ileride olduklarını dile getiren Doç. Dr. Bayrak, "Yaptığımız projenin hemen birinci yılında bunun farkına varılarak Arap, Ukrayna ve ABD devletlerinden projemizin satın alınmasıyla ilgili bize teklifler geldi. Fakat bizim yola çıkma amacımız kendi ülkemiz içerisindeki bu milli gelirimizin yurt dışına akmasını engellemektir. Milli bir proje yapmış olduğumuzdan dolayı bunu büyütüp dünyaya biz bilgiyi satabilmek konuma gelmek adına projemizi hiçbir şekilde tüm tekliflere kapıları kapatarak sahip çıktık" dedi. 

Amaç

Sosyal Bilimler Atıf Dizini’nde Amaç; Türkiye merkezli sosyal bilimler dergilerinde yayınlanan  makalelerde yazarlarınbaşka makalelere ve kitaplara yaptıkları atıfları ortaya koymaktır.
Bu amaç doğrultusunda veri tabanına kayıtlı bir derginin diğer dergiler arasındaki impact (etki) değerini belirlemeyi amaçedinmiştir.
Bilim adamlarının bilimsel bilgiye ulaşma konusunda harcadıkları zamanı kısaltmaya yönelik tek merkezden hızlı çözümsağlamayı hedeflemektedir.
Sosyal Bilimler Atıf Dizini; veri tabanına kayıtlı elektronik dergilerin yeni sayılarının sisteme dahil edildiği ve atıfyapılanbilim adamına mail yoluyla bilgi verildiği bir sistemdir.
Sosyal Bilimler Atıf Dizini kayıtlı dergi sayısını her geçen gün artırmayı hedeflemektedir.
Sosyal Bilimler Atıf Dizini; sosyal bilimler alanında en çok atıf yapılmış makaleyi ve kendisine en  çok atıf yapılanbiliminsanını ve üniversite bazında yayın ve atıf sayısını, düzenli olarak  kamuoyuyla paylaşmayı amaçlamaktadır.
Sosyal Bilimler Atıf Dizini; sosyal bilimler alanında nerdeyse her derginin kendisine göre  oluşturduğu kaynakça,dipnot gösterimini, atıf kullanımını standartlaştırmayı amaç edinmektedir.


Kapsam ve İçerikSosyal Bilimler Atıf Dizini’nde Kapsam; 
süreli olarak en az bir yıl yayın yapmış elektronik dergilerin kaynakçaları taranmış bu tarama sonucunda dayazarın/yazarların eserlerinde yaptıkları atıflar ortaya konulmuştur. 

Sosyal bilimler Atıf Dizini’nde İçerik; 
kayıtlı dergilerin tam metin ve özetlerine ulaşmaktır. Ayrıca impact değeri belirlenen bir derginin diğer dergiye göre etki değerinin istatistiksel olarak ortaya koymaktır. 

Sosyal Bilimler Atıf Dizini ile güncel makaleler anında görüntülenebilmekte istenildiği taktirde makalelerin özetlerine ve tam metnine erişim sağlanabilmektedir. 

Taranan dergiler başlığında dergi linkleri aktif olacak böylelikle Türkiye merkezli sosyal bilimler dergilerine dergilere ulaşım daha hızlı ve kolay olacaktır. 

Sosyal Bilimler Atıf Dizini; hem bireysel üyelik hem de kurumsal üyelik kabul etmektedir. Böylelikle hem tek kullanıcılı hem de çok kullanıcılı bir kitleye hitap etmektedir. 

Sosyal Bilimler Atıf Dizini; Türkiye merkezli elektronik dergilerde bulunan hem Türkçe hem de diğer dillerde yapılmış yayınları kapsamaktadır. 

Sosyal Bilimler Atıf Dizini, sosyal bilimler alanında yapılmış ulusal tek atıf arama dizinidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder