- +TBMM Kütüphanesi ile başlayalım: Meclis'te büyük bir kütüphane var ama "açık erişim" imkânı olan kolleksiyon daha dar. Meclis Kütüphanesi'nin "açık erişim" kolleksiyonu şu linkte: https://acikerisim.tbmm.gov.tr/xmlui/handle/11543/1 …
- +Yine Meclis bünyesinde Milli Saraylar Kütüphanesi var. Yalnız kitap yok, muhtemelen Dolmabahçe ve Yıldız saraylarından intikal etmiş fotoğraf albümleri vs. de var. Milli Saraylar Kütüphanesi şu linkte: https://acikerisim.tbmm.gov.tr/xmlui/handle/11543/2112 …
- +Yazma Eserler Kurumu'nun transkripsiyon, tıpkıbasım ve yayınlarına şu linkten ulaşmak mümkün: http://www.ekitap.yek.gov.tr/
- +Tebriz'den (İran) Hasan Bey Hadi'nin Turuz sitesinde taranmış halde binlerce kitap var. Özellikle dil ve etimoloji alanında kolleksiyon çok zengin. Sitede İran'da basılmış Türkçe kitaplar da yer alıyor. Dil/etimoloji meraklıları için özellikle tavsiye: http://www.turuz.org
- +Paha biçilmez bir fotoğraf arşivi: Hollandalı tarihçi ve mimari uzmanı Machiel Kiel Balkanları dolaşıp Osmanlı eserlerini tek tek fotoğraflamış (50-60'lar). Bu eserlerin bir kısmı bugün ya yok olmuş; ya da yok olmak üzere: http://www.nit-istanbul.org/kielarchive/index.php … …
- +Şu linkte hat sanatına ait kıymetli epey eser var (binden fazla): https://www.flickr.com/photos/muzafferozak/sets/72157648694272225/ … … Meraklısı için çok kıymetli bir arşiv
- +Rusya'da Cedit hareketi kurucusu Gaspıralı İsmail Bey'in ünlü Tercüman gazetesinin tam koleksiyonu şu linkte: http://kerimofftahir.blogspot.com.tr/2016/12/terciman-gazetesinin-numaralar-endirin.html … …
- +Dünyanın en büyük harita kolleksiyonu: Modern dönem haritalarına ilaveten; son 5 asra ait 67.000 civarında tarihî harita şu linkte: http://www.davidrumsey.com/
- +ABD Kongre Kütüphanesi II. Abdülhamid'in fotoğraf arşivini dijital olarak yayınlamış. 19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başlarındaki Osmanlı coğrafyasından toplam 1823 fotoğraf/baskı şu linkte: http://www.loc.gov/pictures/search/?st=grid&co=ahii … …
- +İstanbul Üniversitesi'ne bağlı değişik kütüphaneler var. Ortak bir katalog taraması üzerinden bu kütüphanelerdeki kitapların listesine ulaşılabiliyor. Kitapların bazılarının taranmış hali mevcut. Sitenin çok kullanışlı olduğunu maalesef söyleyemeyeceğim: http://katalog.istanbul.edu.tr/client/tr_TR/default_tr/ …
- +Osmanlı coğrafyasına ait fotoğrafların da yer aldığı çok kıymetli bir görsel kolleksiyon. Gertrude Bell arşivi: http://gertrudebell.ncl.ac.uk/photos.php NewCastle Üniversitesi kütüphanesindeki bu arşivde 19. yüzyıl sonu ila 20. yüzyıl başında çekilmiş binlerce fotoğraf yer alıyor.
- +İstanbul'a ait özellikli bir fotoğraf arşivi: @caner kendi çektiği fotoğrafları burada yayınlamış; ayrıca aynı yerlere ait bazı eski fotoğrafları da eklemiş: http://fotograf.istanbulium.net/ Bu vesileyle @caner beyi takibe almanızı da tavsiye ederim. Ben kendisini severek izliyorum.
- +Koç Üniversitesi kütüphanesinde bulunan 200'den fazla yazma eserin taranmış-dijital nüshası şu linkte: http://digitalcollections.library.ku.edu.tr/cdm/search/col
- +Berlin Devlet Üniversitesi'nin Orient Dijital projesi kapsamında taranmış 3441 Türkçe yazma şu linkte: ……http://orient-digital.staatsbibliothek-berlin.de/content/index.xml … …
- +Venedik devlet arşivlerinde bulunan toplam 2.022 #Osmanlı belgesinin tamamına internet üzerinden ulaşmak mümkün: http://www.archiviodistatovenezia.it/divenire/collezione.htm?idColl=24121 … …
- +Meraklısı için önemli bir dijital fotoğraf arşivi: #İstanbul'daki #Bizans yapıları: http://digitalcollections.library.ku.edu.tr/cdm/landingpage/collection/BYGA … …
- +Arşiv: 2 milyondan çok fotoğrafın yer aldığı, konu, başlık ve bölgelere göre tarama yapılabilen çok önemli bir fotoğraf kolleksiyonu: https://www.europeana.eu/portal/en/collections/photography … (Türkiye'yle de ilgili binlerce fotoğraf var)
- +Prof. Mükrimin Halil Yinanç'ın kütüphanesi vârisleri tarafından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ne bağışlanmış (memleketi: Maraş'ın Elbistan kazası). Mükrimin Halil Yinanç Kütüphanesi'ndeki taranmış kitaplara şu linkten online erişebilirsiniz: http://kutuphane.ksu.edu.tr/yinanc.htm
- +Osmanlı devleti Brüksel elçiliği evrakı (1849-1914 dönemi). Yaklaşık 5000 belge taranmış, online erişime açık: http://dighum.uantwerpen.be/ottomandiplomats/ … …
- +Münih'teki Bayerische StaatsBibliothek adlı çok büyük kütüphane taranmış binlerce eseri online paylaşıma açmış. 19. asır öncesinde basılmış Türkiye/Osmanlı ile ilgili kitapların çoğu bu kütüphanede var, erişim şu linkte: https://www.bsb-muenchen.de/en/ Konulara göre tarama imkânı mevcut
- +Türkiye Diyanet Vakfı'nın hazırlattığı İslam Ansiklopedisi, son dönemlerde Türkiye'de başarılmış en büyük telif çalışmalarından birisidir; belki de en önde gelenidir, çok kıymetli bir eserdir. İslam Ansiklopedisi'nin tamamına şu linkten erişebilirsiniz: http://www.islamansiklopedisi.info/
- +Meraklısına: Duke Üniversitesi Kütüphanesi'ndeki Osmanlıca 216 kitabı online okumak/incelemek ve indirmek mümkün: https://archive.org/details/dulturk?&sort=-downloads&page=3 … …
- +Kebikeç dergisinin yaklaşık 20 yıldır yayınlanmış bütün nüshaları ücretsiz online erişime açıldı: http://kebikecdergi.org
- +Meraklıları Tarkovsky'nin bütün filmlerini şu link üzerinden seyredebilir: http://www.openculture.com/2010/07/tarkovksy.html … … Tarkovsky, filmleri ve sanatı hakkında epey detaylı bilgiler de var.
- +Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi Van Gogh'un resim ve çizimlerini yüksek çözünürlüklü olarak sitesine yüklemiş: https://www.vangoghmuseum.nl/en/search/collection?Q=Vincent+van+gogh … … Van Gogh resimleri, resimlerden detaylar ve Van Gogh ile ilgili başka şeyler olmak üzere şu an sitede 3523 görsel yüklenmiş gözüküyor.
- Newyork'taki Metropolitan Museum of Arts (Metropolitan Sanat Müzesi) dünyadaki en iyi müzelerden bir tanesi. Müzedeki eserler fotoğraflanmış, online ziyaret mümkün: https://www.metmuseum.org/art/collection Soldaki menüden konu ve bölgelere göre tarama yapılabiliyor.
- +Kültür Bakanlığı'na bağlı toplam 100 halk kütüphanesindeki kitapların taranmış olanları online erişime açıldı: http://koha.ekutuphane.gov.tr/cgi-bin/koha/opac-main.pl?deger=1 … Bu linkteki katalog üzerinden tarama yapmak mümkün.
- +Project Gutenberg, dünyadaki en büyük ücretsiz online-kütüphanelerden biri: http://www.gutenberg.org/ Sol taraftaki menüden konulara ve yazarlara göre tarama yapılabiliyor. Bu site üzerinden şu an itibariyle taranmış 54.000 civarında kitaba bedelsiz erişim mümkün.
- +Türkiye'nin en büyük online fotoğraf arşivlerinden birisi, 15 Temmuz darbe gecesi şehit olan merhum Mustafa Cambaz'a aitti. Şehidimizin sitesinde kendisinin çektiği toplam 30.902 fotoğraf var: http://www.mustafacambaz.com/ Allah rahmet eylesin, makamı cennet olsun...
- +Arşiv: 1930'larda Yakup Kadri ve arkadaşlarının çıkardığı Kadro dergisinin bütün sayıları taranmış olarak şu linkte: http://digitale-sammlungen.ulb.uni-bonn.de/ulbbnioa/periodical/structure/3137049 … … "Kadro" dergisi, Kemalizm'in sol yorumu açısından önemli bir ekoldü. Yakınlarda tıpkı basımı da yapıldı: http://www.kitapyurdu.com/kitap/kadro-2-cilt-takim/310366.html …
- 146 yanıt daha
- Mükemmel bir flood. Bir de belki bilmek istersiniz http://politicalavenue.com var binlerce dilde binlerce kitap bulunuyor sitelerinde.
7 Ocak 2018 Pazar
Online/sanal kütüphane ve arşivler, İzzet Akyol
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder