16 Ocak 2021 Cumartesi

e-ihracat ve mikro ihracat

 Ali Ağaoğlu ve Hakan Güldağ, bu hafta sohbetlerinde 2021 büyüme trendlerine değindi. İhracatın bu yıl büyümeye katkı sağlayacağını söyleyen ikili, negatif tarafta emtia fiyatlarına dikkat çekti. Kurlarda ise henüz bir trend değişikliği olmadığı belirtildi

Güldağ: Görünen o ki, sanayi cephesinde, imalat cephesinde işler iyi gidiyor. Sadece Sanayi Üretim Endeksi kasımda yıllık olarak yüzde 11 yükselme gösterdiği için söylemiyorum. Ki, gayet iyi bir haber. Dün Türkiye'nin en büyük gümrük müşavirliği şirketlerinden birindeydim. İhracat da iyi gitmeye devam ediyor.

Ağaoğlu: Nasıl veriler? Güldağ: Aralık ayında gördüğümüz ivme devam ediyor. Sadece İstanbul'da değil. Anadolu'da da ihracat, dolayısıyla üretimde bir düşüş yok. Hatta bir kısım ihracat rakamlara da yansımıyor. Aslında daha fazla ihracat yapıyoruz. Ağaoğlu: Ne kastediyorsun? Güldağ: Mikro ihracatı kastediyorum. E-ticaret hızla büyüyor. Keza e-ihracat ve mikro ihracat da... Diyeceksin ki adı mikro, ne olur? Öyle değil. Her pakette 700-800 Euro. Ciddi para ediyor. Denizli'de geçen sene sınır ötesi e-ticaretten 4 milyon dolar gelir elde eden bir firma ile konuştum. Bu yıl, hedefi 8 milyon doların üstüne çıkarmış. Şimdi bizde 90 bin civarında ihracatçı var. 10'da biri böyle yapsa, diyelim ki 9 bin ihracatçı, rakamlar büyüyor. Rakamları Türkiye'de takip eden yok diye, kendisi de yok demek değil. Hiç ihracat yapmayan da bu yolla ihracat yapmaya başladı. Sonra bakıyorlar, Türkiye'den online pazar yerleri üzerinden satış imkanı varsa, ABD'de de online pazar yerleri var. Onlara da bu kez B2B satışlara da başlamışlar.

Ağaoğlu: O zaman bu yıl büyüme için ihracata epey iş düşecek...

https://www.dunya.com/finans/haberler/sans-sohbetleri-ihracata-cok-is-dusecek-haberi-607095

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder