10 Nisan 2015 Cuma

Arapça'daki Beslenme Kültürü ile ilgili Türkçe kelimeler / Turkish Words of Food and Nutrition in Arabic Language


  • ağız miski
  • alışveriş
  • ambar/anbar
  • amut<*ertme/kertme
  • anbarçi
  • arı
  • aşçı
  • aşçı başı
  • ayran/ayırag/ayran buz
  • azık
  • baklava
  • bakraç
  • baksam/buksum
  • balık
  • balta
  • baramilçi
  • bardak
  • baş tabbah
  • bereket versin
  • bıçak/bıçakçı
  • bileği (taşı)
  • birahane
  • boğaz/boguz
  • bostan/bostancı
  • boza/boço
  • börek
  • bulgur/bargala
  • buz
  • büryan
  • caba
  • can eriği
  • cezve
  • çapçak/çapan
  • çatal
  • çavdar/çaldar
  • çay/çaycı
  • çengel
  • çeşme
  • çeşni/çeşnigel/çeşnici
  • çevirme
  • çiftlik
  • çilek/çiglek
  • çit/çeten
  • çorba/şorba
  • çörek
  • çürük/çirik
  • damacana
  • değirmen/tegirmençi
  • dere otu
  • deve/deveci/tebey
  • dolap
  • dolma
  • dondurma
  • dükkân/dükkâncı
  • Ekmek
  • emzik/emzük
  • enginar
  • fahharcı
  • gülbeşeker
  • güllaç
  • ham
  • hamur/hamurcu
  • havan
  • helva/helvacı
  • hoşaf
  • hudarcı
  • hurma
  • ibrik/evrik/öprük/ıbrık
  • imbik/*öpgük
  • istiridye
  • işkembe çorbası
  • kabak
  • kabarga/tabırgı/tañurgu
  • kahvaltı
  • kahve/kahveci
  • kap
  • kapak/kapgak
  • kapama
  • kara sırt/ kara bortan
  • karpuz/karpuzçi
  • kaşık/kaşuk
  • katmer
  • kavun/kagun
  • kavurma/kavurdak
  • kayısı
  • kaymak
  • kaymaklı buz
  • kazan/kazancı/kazgan
  • kebap/kebapçı
  • kefe/kebe/kebge/heybe
  • kepçe
  • kervan aşı
  • keskin
  • kevgir
  • kımız
  • kıyma
  • kızıl/kızılcık
  • kiler/kilerci
  • kiraz
  • koruk
  • köfte
  • kursak/kersek
  • kutu/kuznu/kutnu/kuza
  • kuzu/kozı/kuragan
  • külbastı
  • lâhana
  • lâpa
  • leblebi
  • legen/lagun
  • limon tuzu
  • lokanta/lokantacı
  • lokum
  • macun/macuncu
  • magaza/mahzen
  • mangal
  • maşa
  • matamcı
  • meme
  • meyhane/meyhaneci
  • meze
  • nane
  • ocak/oçak/oçaklık/oçuk
  • pancar
  • pastırma/bastırma
  • pazar/bazar
  • pekmez/bekmes/bekmis
  • peksimet
  • peşkir
  • pırasa
  • pilâki
  • pilâv
  • pirinç
  • pirzola
  • poğaça/boğaça
  • rençber
  • revani
  • sabun/sabuncu
  • sade
  • sakız/sakıç/sakızlı
  • sefer tası
  • sepet/sepetçi
  • sert
  • sofra/sofracı
  • sucuk/süçik
  • sünger
  • sütlü/sütlü aş
  • şadırvan
  • şalgam
  • şekerleme
  • şerbet/şerbetli/şerbetçi
  • şıra
  • şiş (börek)
  • şiş (kebabı)
  • tas kebabı
  • tas/taz
  • tatlı
  • tava
  • taze
  • telve/telpek
  • tencere
  • tepsi
  • tok/tuk
  • tor/torba/dorba
  • tulumba
  • turşu/turşucu
  • tuz/dabusun
  • türlü
  • tütün/tütüncü
  • vişne
  • yağ/yağlı/yağdan
  • yahni
  • yalancı dolma
  • yemek
  • yemekhane
  • yemiş/cimis/yemişçi
  • yenidünya
  • yoğurt/yugur/çurtma
  • zerde
  • zerzevat

Kaynak: Prof Dr Günay Karaağaç, Türkçenin Komşularına Verdiği Beslenme Kültürüyle İlgili Kelimeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder