30 Ekim 2016 Pazar

Ali Öztürk, Türk Kitabeleri

Ali Öztürk

1929 yılında Erzurum'un İspir kazasında doğdu. 1948 yılında Pulur Köy Enstitüsünü bitirdikten bir müddet sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nün Edebiyat bölümü'nde yüksek tahsilini tamamladı. 

Uzun yıllar lise ve muadili yüksek okullarda Türk Tarihi ve Türk Edebiyatı okuttu. 

1965-1966 yılları arasında devletçe gönderildiği Almanya-Münih Üniversitesi'nde edebiyat ve öğrenimi üzerinde çalışmalarda bulundu. 

"Edebiyatı oluşturan ruhi ve fikri ihtiyaçlardır" görüşünden hareketle incelediği -Ötüken Türk Kitabeleri- isimli eserini 1973 yılında yayınladı.


Türk Kitâbeleri
Ali Öztürk; İstanbul,1973, ÖTÜKEN NEŞRİYAT 


Orhun Abideleri ismiyle tanınan Ötüken Kitâbeleri, İslâmiyet öncesi Türk Edebiyatının bilinen ilk yazılı eserleridir. Kitâbelerin okunması yalnız kültür hazinemizi zenginleştiren bir kazanç olmakla kalmamış, aynı zamanda, eski Türk Tarihi ile ilgilenenleri sonsuz bir hayranlık duygusu içinde bırakmıştır. 

Kitâbelerde, 1250 yıl önce yaşamış devlet adamları, varlığını bugün bile özlediğimiz bir hizmet anlayışı içinde millete hesap vermektedirler. Kağanların, beylerin ve halkın yanlış tutumları yüzünden birinci Göktürk İmparatorluğunun nasıl yıkıldığı, tazeliğini hiç kaybetmeyen ibret alınacak misâllerle anlatılıyor. 

Yine Kitâbelerden, çağımız ülkelerinden bir çoğunun hâlâ erişemediği bir içtimâî adalet görüşünün varlığını da öğreniyoruz.

Ali Öztürk'ün eseri, Ötüken Kitâbelerini, Türk Milletinin ana dâvaları açısından değerlendirmeye çalışan değişik bir denemedir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder