3 Nisan 2020 Cuma

Ne demişti İsmet İnönü, 27 Ağustos 1919’da....

Türkiye’de bu kadar hain nasıl türedi?

Tarih zeminli siyasi analizlerine önem verdiğim Prof. Dr. Çetin Yetkin, ülkesinin geçmişten bugüne ve yarına dönük yolculuğunu merak eden herkesin okuması gerektiğine inandığım, “Karşı Devrim, 1945-1950” başlıklı kitabında, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin, en yakın çalışma arkadaşının ihanetine uğradığını savunur. Yetkin’e göre, Şevket Süreyya Aydemir’in “İkinci Adam” olarak tanımladığı 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 12 Temmuz 1946 günü, ABD ile “İkili Askeri İşbirliği Anlaşmasını” imzalayıp, devamında NATO üyeliğinin yolunu açarak bir “karşı devrimi” gerçekleştirdi.

Bu analizi onaylıyorum. İsmet İnönü’nün “Stalin tehdidi” bahanesiyle imzaladığı anlaşmaların, zaman içinde Türkiye’yi “emperyalist vesayet rejimine” sürüklediği bir ABD-NATO mandası haline getirdiği bir gerçektir.

Mustafa Kemal, arkasında, üzerinde yabancı postalı olmayan bir ülke bırakmıştı, İnönü, onun ölümünden yalnız 8 yıl sonra, “halifenin topraklarını” Amerikan askerinin postalına açtı.

Ne demişti İsmet İnönü, 27 Ağustos 1919’da, Mustafa Kemal, Kuvvayı Milliye’yi Anadolu coğrafyasında toparlamaya çalışırken Erzurum’da bu mücadelenin merkezinde bulunan Kazım Karabekir’e yazdığı mektupta: 

Eğer Anadolu’da halkın Amerikalıları tercih ettikleri zeminde Amerika milletine müracaat edilse pek ziyade faydası olacak deniliyor ki, ben de tamamıyla bu kanaatteyim. Bütün memleketi parçalamadan bir Amerika’nın murakebesine tevdi etmek, yaşayabilmek için yegane ehven çare gibidir.

http://www.barandergisi.net/roportaj/ardan-zenturk-feto-matruskanin-bir-parcasidir-h5171.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder