30 Nisan 2017 Pazar

İngilizler ve Türkler

16 yıldızı beğenmeyenler meselâ Birleşik Krallığın bayrağı olan Union Jack’i düşünsünler. Bu bayrak İngiltere’nin azizi St. George,İskoçya’nın azizi StAndrews ve İrlanda’nın azizi (aslında İngiliz olan) St. Patrick’in kırmızı şeritlerinden oluşur. Peki bu arada Galler niye yoktur? İrlanda artık bağımsız bir devlet olmuşken St. Patrick’in Birleşik Krallık bayrağında hâlâ ne işi vardır (Unutmayalım, St. Patrick Katolikti, Protestan değil)? Hattâ bir ara İngiltere’de bayrağı ifade eden Union Jack teriminin sadece donanma için geçerli olduğu konusunda bir tartışma alevlenmişti. Ee ne oldu? İngilizler Union Jack’ten vaz mı geçtiler?
Celal Şengör



Güneş batmayan İmparatorluk ya da Büyük Britanya denildiğinde akla ismini bile bilmediğimiz pek çok ülke geliyordu! İngiliz Kraliyet ailesi MÜSLÜMAN ülkeler dışındaki sözünü dinleyen ülkelere AZİZ ANDREAS HAÇI'nı götürüyordu! Bunu da o ülkelerin bayraklarında görüyorduk!

Union Jack'e yani Birleşik Krallık Bayrağı'na geldiğimizde iş değişiyordu!

  • Mavi zemindeki beyaz haç, Ortodokslar'ın sembolü ve azizi olan St Andreas'ı yani İskoçya'yı temsil ediyordu! (İskoçya Ortodoks demeyin hemen!)
  • Beyaz zemin üzerindeki kırmızı haç (artı şeklinde) Protestanların azizi StGeorge'u yani İngiltere'yi temsil ediyordu!
  • Beyaz zemin üzerindeki kırmız haç, İrlanda'nın azizi St. Patrick'i simgeliyordu. Yani Katolikleri...
Buckingham Sarayı, Hristiyanlar'daki üç ana akımı kontrol altına almanın önemini ya da temsil etmenin gereğini duyuyordu!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder