13 Ocak 2018 Cumartesi

Ara Güler ve Moğolistan'daki Yazıtlarımız...

Cumhurbaşkanlığı, Ara Güler'i Kitabelere ve malzemelerinin yeraldığı müzelere yollayıp yeniden fotoğraflatsa ve kitabını yayınlatsa keşke.




Cumhurbaşkanı Erdoğan ilişkin görüşleri sorulması üzerine ünlü foto muhabiri Ara Güler, " Bugüne kadar kaç cumhurbaşkanı geçti bizden. Bir tanesi de kafa tutmadı ya kimseye. Yani onun o tarafı hoşuma gidiyor. Niye çekinsin ki biz devletiz be, Osmanlı’dan geliyoruz biz. Uygur yazılarını Moğolistan’da çektim. Bütün bunlar var. Onların nesi var? Zavallı Amerika’nın nesi var?" dedi.



"Asya ülkelerinde yıllar süren gezilerim boyunca İran'da Azerilerle, Pakistan ve Afganistan'da Türkmenlerle, Çin'de Kazaklar ve Uygurlarla hep Türkçe konuştum… Giderek ben de balkanlardan başlayıp Moğolistan'a dek uzayıp giden çizgide Türkçe konuşulabileceği deyişinin doğru olduğunu düşünmeye başladım. Bu yol aynı zamanda İpek Yolu'ydu. Sonuçta Türkçenin kaynağını arayan bir belgeselin projesi çıktı ortaya… Moğolistan, 12 bölüm sürecek olan belgesin son durağıydı. Fakat onbinlerce kilometre uzaklıktaki Moğolistan'a gitmek bir komşu ülkeye gitmek kadar kolay olmayacaktı…*** Moğolistan'a yaptığımız bu gezide Gobi Çölü'nün gizemli derinliklerine dalacak ve Orhun Abideleri'ne ulaşacaktır… Heyecanımız anlaşılırdı, çünkü 1250 yıl önce yazılan bu anıtları görüntülüyecek olan ilk TV ekibiydik. Burada değerli usta Ara Güler'in yaklaşık 20 yıl önce Moskova üzerinden giderek Türk kamuoyu için ilk fotoğrafları çektiğini saygıyla belirtmeliyim. Orhun Nehri havzasında bulundukları için bu adla anılan yazıtlar, Türkçenin ilk yazılı belgeleri. 720, 725 yıllarında dikilen Vezir Tonyukuk abidesinde özellikle üslup gözetildiği için, değerli Tarihçi Talat Tekin'in de ifadesiyle ilk Türk edebiyatı örnekleridirler aynı zamanda." ATLAS SAYI 2 MAYIS 1993  Arif Aşçı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder