Çay, Türklerde ve Çinlilerde derin bir kültüre işaret ediyor.
Fakat çayı cam bardakta tüketenler sadece Türkler.
Sorular:
- Çay bardağı nasıl üretilmiştir?
- Türkiyeyi dünyada 3. büyük üretici yapan etken nedir?
- 164 ülkeye cam bardak ihracatı nasıl başarılmıştır?
- Klasik ince belli cay bardağı formu ne zaman geliştirilmiştir.
- Osmanlı saray işi mi, Paşabahçe mi?
Çay bardağı formu İran kökenlidir, İran’da cam olmadığından, form seramikte görülmektedir.
Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu günlerde cam bardak yoktu.
Şişe dipleri telle kesilip bardak yapılırdı.
Cam çay bardağı ÇAY TEKEL’ine hizmet etmek için 1935ten sonra Paşabahçe’de üretilmeye başlandı.
Türkiye dışında, hiç bir toplumda çay bardağı bir kültür olarak yerleşmemiş.
Hala Türkiyeye gelen yabancılardan çay bardağının nasıl tutulacağını bilen yoktur – Türkiye’ye daha önceden gelmiş veya aşırı zeki olanlar dışında!
Dünyada bir çok cam üreticisi vardır, bizim formda çay bardağı yapmaz.
• Bir ara da Endonezya’dan çay bardağı ithali teşebbüsleri oldu, ama başarılı bir sonuç çıkmadı.
• Bizim forma en yakın form Irak’ta kullanılır, o da daha küçük ve daha orantısızdır!
• Mısır, Sudan gibi ülkelerde çay için bizim “çocuk bardağı” tabir ettiğimiz minik su bardakları kullanılıyor.
• Arabistan’da ise kulplu ve kalın yapılı, bizim Türk kahve fincanlarının irisi cam bardaklar kullanılıyor.
• Batı ise çayı porselende veya seramikte tüketiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder