16 Nisan 2016 Cumartesi

Düşünür İlhan Tekeli: Problemleri Felsefileştirme Yeteneği

BİR SOSYAL BİLİMCİ

Dolayısıyla, Tekeli'yi bugün en geniş manasında bir 'sosyal bilimci' olarak nitelendirmek çok daha doğru olacaktır. Bununla birlikte büyük bir çoğunluğunu çeşitli nedenlerle okuduğum külliyatı oluşturan metinler, Tekeli Hoca'yı bir düşünür, fakat kelimenin gerçek anlamında bir düşünür olarak görmemizi zorunlu kılıyor. Asıl değinmek istediğim ilk husus da bu. 

Tekeli, problemleri felsefileştirme konusunda büyük bir yeteneğe sahip. Büyük bir zihinsel, kültürel ve kuramsal birikimden söz ediyoruz. Bununla birlikte bütün sosyal bilimler yaklaşımına karşın Tekeli'nin özünde her konuyu bu niteliğiyle, bir felsefe problemi olarak konumlandırması, Türkiye'deki sosyal bilimler alanında çok ender görülen bir yöntemsel hatta özsel tutum.

İlhan Tekeli 6 Kasım 1937 tarihinde İzmir'de doğmuştur. Şehir ve bölge plancısı, sosyologtur.İlk ve Ortaöğrenimini İzmir’de yapmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuştur. 1964’te, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde, Şehir ve Bölge Planlama alanında; 1966’da Pennsylvania Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder