19 Temmuz 2019 Cuma

Doğu Akdeniz, Ömer Özkaya

Doğu Akdeniz’de giderek derinleşen petro-stratejinin aslında popüler bir enerji oyunu olmadığının tarihi belgeleri, pek bilinmedik bir konu değildir.

Batı ve Doğu’yu Doğu Akdeniz’de buluşturan gizemli sıvı ve gizemli gazın turnusol kağıdı işlevi görmesi gibi bir başka boyutu vardır.

Mega stratejilerin ve tüm akıl ve kültür birikimlerinin, tüm askeri, siyasi, diplomatik ve istihbâri yeteneklerin kullanım alanına dönüşen Doğu Akdeniz, önümüzdeki yılların ultra süper güçler ligini de belirleyecektir.

Doğu Akdeniz’in, yeni uluslararası ekonomik rejime ve hatta tüm dünyaya kalburun üstünde kalmalarını sağlayacak stratejileri ve kriterleri bulmalarını sağlayacak bir zemin oluşturması ve böylece bir küresel arenaya dönmesi, yaşamsallık düzeyini göstermesi açısından da çok önemlidir. Bu bağlamda G-20 zirvesindeki fotoğraf da bir başka göstergedir.

Çin, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Singapur, Endonezya, Yeni Zelanda, Avustralya, Hindistan, Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan haritası, dünyanın en çok meşgul olduğu ve kafa yorduğu ve üzerinde çalıştığı yeni stratejik sahayı oluşturmaktadır.

“Bir Kuşak, Bir Yol” projesi kapsamında Çin; Rusya ve İran’ın oluşturmaya çalıştığı hat, yukarıda saydığımız ülkeleri daha da incelenir ve takip edilir kılmaktadır.

Yeni uluslararası ekonomik rejimin önümüzdeki krizler dalgasında hangi ülkeleri ayıklayacağı da ortaya çıkacaktır.

İstatistik biliminin sırlarına vakıf olanlar için rakamlar birer üstadtır. Matematik, ekonomi, gelecek tarihi, analiz ve öngörü biliminin bileşkesi olan istatistik bilimi, geleceğin resmini tüm detayları ile vermektedir. İşte istatistik biliminin bu noktada sormayı zorunlu kıldığı sorular bulunmaktadır. Bu soruları soran ve karşılığını bulan birey, şirket ve devletler kalburun üstünde kalacaklardır.

Önümüzdeki zorlu süreçte olası müttefikleriniz hangi aktörlerdir? Kendiniz için bu önemli aktörlere yatırım yaptınız mı? İhtiyaç duyduğunuz bilgi ve stratejileri nerelerden temin edeceksiniz? Müttefikleriniz ve kadar güçlü ve bu konularda ne kadar becerikli?

Akıl, strateji, bilgelik, cesaret, hamle ve sabır gibi ciddi parametrelerde hangi konumdasınız? Müttefiklerinizi ve rakiplerinizi bu açıdan da değerlendirmeye aldınız mı? Görünmez bilgi kaynakları oluşturdunuz mu, dünyayı etkileyen ve fakat ortalıkta görünmeyen merkezleri buldunuz ve etkileşim içine girdiniz mi? ‘Böyle ilim, fikir ve kültür merkezlerinin nitelikleri neler olabilir’ diye ajanda oluşturdunuz mu? Bu minvalde soruları daha da uzatmak mümkün.

Ömer Özkaya Kitap Uzak Doğu’dan adam uzak Batı’dan Pazartesi, 15 Temmuz, 2019 https://aawsat.com/turkish/home/article/1813171/%C3%B6mer-%C3%B6zkaya/kitap-uzak-do%C4%9Fu%E2%80%99dan-adam-uzak-bat%C4%B1%E2%80%99dan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder