29 Ocak 2017 Pazar

Anadolu'nun Orhun Abideleri

Tarihe ışık tutacak 2 dev eser

Tarihe ışık tutacak 2 dev eser
Eklenme Tarihi: 27.01.2017 02:07

Ahlat Kaymakamlığı ilçenin tanıtımına önemli katkı sunacak 2 prestij kitap çıkarttı.

Ahlat Kaymakamlığı’nca hazırlanıp Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından desteklenen proje kapsamında “Anadolu’nun Orhun Abideleri – Ahlat Mezar Taşları” ve “Taşa Bezenmiş Çadırlar-Ahlat Kümbetleri” yayınlandı.

Yayınlanan kitaplar hakkında gazetecilere bilgi veren Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, “Anadolu’nun Orhun Abideleri – Ahlat Mezar Taşları” ve “Taşa Bezenmiş Çadırlar-Ahlat Kümbetleri”: Kitaplarının hem ilçenin tanıtımına katkı sağlanması hem de turizmin canlandırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Kaymakam Tekbıyıkoğlu; “Bir hazinenin üzerindeyiz. Ahlat, Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli hazinelerinden bir tanesidir, en kıymetlilerinden bir tanesidir. Fakat biz toprağın altında hazinenin olduğunu bilmezsek o toprağa o bölgeye hazineymiş gibi hazineymiş gibi, çok kıymetli bir yermiş gibi davranmayız. Ahlat, bizim için çok kıymetli bir hazinedir. Bizde bu hazineyi milletimiz tanısın diye, UNESCO Dünya Listesi’nde bulunan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığını ve bundan 700 yıl önce Dünya’nın en büyük şehirlerinden bir tanesi olan Ahlat’ın medeniyetimizdeki önemini anlatmak üzere “Anadolu’nun Orhun Abideleri – Ahlat Mezar Taşları” ve “Taşa Bezenmiş Çadırlar-Ahlat Kümbetleri” adında 2 ciltlik bir yarı akademik bir çalışma yaptık. Bu kitapları hem Türkçe hem de İngilizce olarak bastık. Bu kitaplar devletimizin yüksek makamlarına Cumhurbaşkanlığı makamına, Başbakanlık makamına, bütün kabine üyelerine, bütün valiliklere, bütün il halk kütüphanelerine gönderdik. Türkiye’deki önemli üniversitelere, dünyadaki önemli üniversitelere ve Türk dünyası ile ilgilenen Sivil Toplum Kuruluşlarına göndermeye devam ediyoruz” dedi.
 

“AHLAT, BİZİM MEDENİYETİMİZDE BİR KOZMİK NOKTA”

 
“Geçmişini bilemeyen milletler kendi geleceklerini tayin edemezler.” diyen Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz bütün milletimizin nereden geldiklerini öğrenmesini temenni ediyoruz. Ahlat, bizim medeniyetimizde bir kozmik nokta. Hem geçmişi çok büyük bir başkent hem de büyük bir medeniyet ve ilim merkezi. Ahlat, çok önemli insanlar yetiştirmiş ve Anadolu’daki Türk medeniyetinin ilk nüvelerinin atıldığı yerdir. Asya’daki binlerce yıllık Türk harsınında Anadolu’daki ilk tezahür ettiği yerdir. Bununla birlikte 24 Oğuz boyunun Anadolu’ya yerleştirildiği yer Ahlat’tır. Ahlat’taki mezar taşları UNESCO Dünya mirası listesinde. Dünyanın en büyük abide meydan mezarlığı hükmünde. İlk mezar 1038 yılına ait Osmanlı dönemine kadar geliyor. Mezarlıktaki mezar taşlarının bir kısmı okunmuştu. Son dönemde kazı başkanlığımızla beraber okunma işlerini hızlandırdık ve şuan okunmamış bir taş kalmadı. Bundan 800-900 yıl önce insanlar mezar taşlarına neler yazmışlar, nasıl mesajlar vermişler. Hangi hadisleri, hangi ayetleri veya hangi özlü sözleri kullanmışlar. Türk motifleri o zaman ne imiş bunu açığa çıkarmak istedik. Kitapları çıkarmamızda en büyük amaç hem ilçemizin tanıtımına katkı sağlanması hem de turizmin canlandırılmasıdır. Ne kadar fazla kişiyi Ahlat’tan haberdar edersek bu oluşmasını istediğimiz ve stratejik gördüğümüz tarih şuuruna bu kadar fazla katkıda bulunacağımızı düşünüyoruz. İnşallah amacına ulaşacak. İlçemize hayırlı uğurlu olsun.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder